Den Entrepot

Hasselt heeft een rijke geschiedenis en achter de gevel van elk huis en elk gebouw schuilt een verhaal… En waar past het karaktervolle gebouw Den Entrepot ergens in deze historie?

Om dit te weten moeten wij ons verplaatsen naar de vlakbij gelegen ZuivelmarktHuisnummer zeven werd halverwege de 19e eeuw gekocht door de familie Erckens die er een vishandel begon. Getuige hiervan een oude advertentie met als tekst: “Huis gesticht in 1850. Alle dagen versche visch, kreeften, oesters enz…” In 1926 werd de woning eigendom van familie Hayen die de vishandel verder uitbaatten. 

En waar situeren we den Entrepot dan in deze smakelijke geschiedenis? Welnu de Vishandel grensde aan de achterzijde aan de Entrepot en dit gebouw werd gebruikt als magazijn voor de viswinkel! We kunnen ons makkelijk het pand inbeelden als een soort kleine vismijn, gelegen in het nijverige Hemelrijk. 

In de jaren 50 werd het gebouw gekocht door René Schreurs en zijn echtgenote Maria Beckers. René startte in 1932 een groothandel in kappersproducten en begon in Den Entrepot in de jaren 60 een productie van Eau de Cologne, rozenwater en andere schoonheidsproducten. De Firma Schreurs gebruikte hiervoor prachtige koperen distilleerketels, van dezelfde soort als deze die gebruikt worden om jenever te stoken en op te slaan. In den Entrepot echter geen bedwelmende jenevergeuren maar de zoete en zwoele geuren van Eau de Cologne en rozenwater!

Toen de firma Schreurs in 1974 verhuisde naar de Gouverneur Verwilghensingel, werd het pand gebruikt als opslagplaats van allerlei materialen tot Chris Meekers het lumineus idee kreeg om in dit charmante pakhuis een restaurant op te starten onder de toepasselijke naam ‘Den Entrepot’.

Intussen bestaat het restaurant al 26 jaar. Mede dankzij voormalige uitbaters Theo en Carine, groeide Den Entrepot uit tot een vaste waarde in de Stad van de smaak. Na een prachtige carrière besloten Theo en Carine de garde over te dragen aan Olivier Daenen, achterkleinzoon van René Schreurs.

Olivier Daenen volgde zijn opleiding aan de Hotelschool Spermalie in Brugge, deed stages bij o.a. Wout Bru en in La Butte au Bois en was de persoonlijke kelner van Nicolas Sarkozy en Angela Merkel tijdens de Europese top in Brussel in 2013. Vervolgens studeerde hij Hotelmanagement aan de Hoge Hotelschool in Maastricht  en deed hij internationale ervaring op in het befaamde Palacio Nazarenas in Cusco (Peru) en werkte drie jaar in Gstaad Zwitserland. 

En toen was het tijd voor een nieuwe uitdaging : Olivier zal U met de grootste gastvrijheid ontvangen in de Entrepot.

Achter het fornuis zal je Nicolino Salvatore aantreffen, uitbater en chef van de vroegere Trattoria Da Mario, achtereenvolgens gevestigd in Keulen en in Genk. Nico is afkomstig uit de Molise, een prachtige en wat onbekende streek uit midden Italië, befaamd om haar natuurlijke keuken en tweede truffelstreek ter wereld. 

En zo is de cirkel rond :

 De Entrepot del Tartufo is geboren!
L’entrepot del Tartufo e nato!
Benvenuti! Welkom!